Русия очевидно е започнала да изнася санкциониран ВПГ  от завода

...
Русия очевидно е започнала да изнася санкциониран ВПГ  от завода
Коментари Харесай

Русия трябва да реши три проблема, за да изнася арктически ВПГ

Русия явно е почнала да изнася глобен ВПГ  от завода „ Арктик ВПГ-2 “, който попадна под тежки наказания тъкмо преди стартирането му при започване на годината. Търговците следят с интерес по какъв начин газовозите доближават завода и потеглят в западна посока. Какви са тези кораби, накъде отиват и за какво ще бъде в пъти по-трудно да се заобиколят глобите против ВПГ, в сравнение с глобите против петрола?

Търговците следят с интерес по какъв начин вторият танкер, евентуално част от съветския флот в сянка, стартира да изнася ВПГ от глобения цех „ Арктик ВПГ-2 “. Това е нов цех, който беше пуснат при започване на годината, само че незабавно попадна под строгите американски наказания.

Следователно ВПГ  все още не е изведен от новия цех. Но явно притежателят на този цех - компанията „ Новатек “ - стартира да тества заобикалянето на глобите по същия метод, както беше направено в тази ситуация с петрола. По-рано към този момент се появиха клюки, че някой на международния пазар купува газовози, евентуално в полза на Русия, с цел да сътвори горист флот.

И в този момент данните от следенето демонстрират, че два газовоза от този горист флот са почнали да изнасят ВПГ  от „ Арктик ВПГ-2 “. Първият танкер „ Пионер “ към този момент доближи Средиземно море. „ Това значи, че или газовозът ще поеме риск и ще премине през Суецкия канал. Тук поражда въпросът дали американците ще попречат на прекосяването, макар че официално танкерът и неговият притежател не са под наказания, тъй че е допустимо да се одобряват пари от него за прекосяване през Суецкия канал. Или танкерът ще се опита да разтовари някъде, да вземем за пример в Турция или Северна Африка. Но най-вероятно танкерът ще премине през канала някъде в Азия, да вземем за пример в Китай “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Вторият транспортьор на газ, „ Азия Енерджи “, чиито сателитни изображения са снимани в завода „ Арктик ВПГ-2 “ предишния уикенд, в този момент следва пътя на първия - и също се насочи на запад.

И двата кораба изброяват своите дестинации като „ по поръчка “ и техните данни за газенето – които демонстрират дълбочината им под водолинията, давайки инструкции за техния товар – не са обновени. Те могат да изключат своите транспондери, когато наближат дестинациите си.

Що за кораби са тези, какво вършат и къде отиват?

„ Новатек “, явно, последва пътя на петролните компании и стартира да образува собствен личен флот в сянка, купувайки газови превозвачи на вторичния пазар. Газовозът „ Пионер “ е издигнат през 2005 година, „ Азия Енерджи “ през 2002 година, това надалеч не са нови кораби “, споделя Марсел Салихов, шеф на Центъра за икономическа експертиза към ВШИ.

Газовозът „ Пионер “ преди този момент беше благосъстоятелност на китайския транспортьор „ Йово “, а „ Азия Енерджи “ преди този момент беше благосъстоятелност на нигерийска компания. Тези кораби неотдавна бяха продадени на нови притежатели и в този момент принадлежат на самостоятелни задгранични компании и са почнали да транспортират съветски ВПГ, отбелязва Салихов.

„ Танкерът се ръководи от индийска компания, основана през юни, и е благосъстоятелност на компания от ОАЕ. Истинските бенефициенти на фирмите са незнайни “, отбелязва Сергей Кауфман, анализатор.

Русия към този момент тества потреблението на горист флот за заобикаляне на глобите против съветския нефт - и този опит беше сполучлив. Затова би било разумно да се трансферира в газовия бранш. Въпреки това има повече компликации при заобикалянето на глобите за ВПГ, в сравнение с при заобикалянето на петролните наказания.

Първите компликации са в логистиката и флота за превозване на ВРГ. За разлика от петрола, ВПГ би трябвало да се изнася от Арктика, тъй че тук са нужни специфични танкери от мразовит клас.

Първо, „ Новатек “ би трябвало да събере няколко десетки стандартни танкера, с цел да образува пълностоен горист флот за експорт на ВПГ.

„ Пазарът на газовози е доста по-малък от пазара на петролни танкери, тъй че е по-трудно да ги закупите. Общо в този момент има по-малко от хиляда газовози, до момента в който петролните танкери са десетки хиляди “, споделя Салихов.

Второ, и това е главният проблем - за транспорт през зимата са нужни газови превозвачи от мразовит клас и като цяло е невероятно да ги купите на вторичния пазар. „ В света въобще няма такива газовози „ Арктик-7 “, като се изключи тези 15, които са издигнати за „ Ямал ВПГ “. Други 15 броя бяха поръчани от нашата корабостроителница " Звезда ". Но към този момент дават обещание да доставят единствено два такива газовоза до началото на идната година “, споделя Юшков.

През лятото, както и в този момент, отстраняването от „ Арктик ВПГ-2 “ е допустимо благодарение на стандартни газови превозвачи, само че за целогодишен превоз е невероятно без газови превозвачи от арктически клас. Ето за какво е значимо планът да получи тези два газовоза от корабостроителницата „ Звезда “.

„ През зимата ледената конюнктура ще бъде напрегната даже в западната част на Северния морски път и в Обския залив. Затова считам, че в бъдеще „ Новатек “ ще стартира да употребява хъба за претоварване на полутечен природен газ в региона на Мурманск, който към този момент е подготвен и също предстои на наказания. С помощта на тези два танкера, който ще получи от „ Звезда “, ще доставя газ до региона на Мурманск, ще го зарежда в вместилище, откъдето ВПГ ще бъде взет от танкери от неледения клас и превозен по-нататък до пазарите на Азия - през Суецкия канал или към Африка. Ледените танкери ще работят чисто като совалки: ще транспортират полутечен природен газ от полуостров Гидан до региона на Мурманск и назад. Тогава имаме потребност от по-малко танкери за лед, в сравнение с от стандартните газовози, които към момента могат да бъдат открити на пазара “, твърди Игор Юшков.

Вторият проблем е намирането на покупател за неразрешения ВПГ от плана.

„ Санкциите на Съединени американски щати за петрола са по-меки, в сравнение с за „ Арктик ВПГ-2 “. Съединени американски щати не не разрешиха на никого да купува съветски нефт, единствено Европейски Съюз отхвърли. Но в международен мащаб беше неразрешен превозването единствено на съветски нефт, в случай че коства над 60 $ за барел. Освен това отговорността за нарушаване на превоза не е съдбовна - два месеца няма да можете да транспортирате нефт. А във връзка с „ Арктик ВПГ-2 “ са неразрешени всевъзможни контакти, в това число закупуване на артикули “, отбелязва специалистът.

Сергей Кауфман е оптимист: „ Използвайки образеца с петрола, виждаме, че китайските и индийските купувачи са отчасти подготвени да взаимодействат със глобени компании, в случай че дадат отстъпка за продукта. Вярваме, че в тази ситуация с ВПГ картината ще бъде сходна – съветският ВРГ ще се продава с отстъпка “.

И най-после, третият проблем е софтуерен, който беше избегнат единствено по време на построяването на първия стадий на „ Арктик ВПГ 2 “, защото всички турбини на „ Бейкър Хюз “ бяха доставени преди глобите. Вече нямаше задоволително турбини за втория стадий на завода, тъй че беше решено да се построи, а с третия стадий обстановката е още по-сложна - нито турбини, нито даже подготвени модули от Китай, от които ВПГ  инсталацията е съединена, доставени са за нея. „ Всяка последваща фаза страдаше повече от наказания. И всеки нов план за ВПГ ще се сблъска и с трите от тези проблеми “, споделя Юшков.

„ Новатек “ ще би трябвало да откри решения на всички тези проблеми. Първо, да тества нова скица за експорт на ВПГ  и да откри някой, който е подготвен да купува глобени артикули. Ако планът успее да оцелее след глобите и да реши тези проблеми, то със своя образец той ще даде зелена светлина за появяването на нови фабрики за ВПГ в Русия.

„ Арктик ВПГ-2 “ ще оцелее, само че глобите затрудняват както построяването на нови фабрики, по този начин и превозването на товари до клиентите, заключава Салихов.

„ Вероятно в близко бъдеще „ Арктик ВПГ-2 “  ще работи в стеснен формат, а не през цялата година “, допуска Кауфман. „ Засега приказваме за по-дълги периоди за осъществяване на плана на фона на дефицит на подобаващи газовози и търсене на пазари за реализация. В главния сюжет чакаме първите две линии от завода да бъдат пуснати в границите на две до четири години, водени от възходящото търсене на ВПГ на азиатско-тихоокеанските пазари “, заключва той.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед40401Яков Кедми: Нахлуващият зложелател не се изтласква, а се унищожаваАлтернативен Поглед30436Д-р Галин Дурев: Възможно е не да отидем на избори с две ДПС-та, а изобщо то да не взе участие!Алтернативен Поглед23362Д-р Галин Дурев: Курск може да стане разменна монета в едни договаряния - територия за територияАлтернативен Поглед27714Д-р Цветеслава Гълъбова: Младостта не е специалност и постижение. Тя просто се даваАлтернативен Поглед21017Д-р Цветеслава Гълъбова: Италия е по-добре от нас - за 48 години е имала 58 правителстваАлтернативен Поглед232063Д-р Христо Лафчиев: Само за договорката за новите нуклеарни блокове в АЕЦ " Козлодуй " ние ще загубим 50 милиарда долараАлтернативен Поглед93390Проф. Искра Баева: Деветдесета година за България - пиянството на един народ  Искра Баева, демографска рецесия, заплаха, битие, България
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР